Bilete
Klinika

Designers av ett friskt leende 

Artikkel i Gazeta Wyborcza

I Polen blomstrer det medisinturistikk
8. oktober 2007

Patrycja Maciejewicz

I fjor brukte utlendinger i Polen minst 56 mln dollar for massasjer, plastiske operasjoner og nye tenner. I år skal de bruke minimum en tredje del av denne summen mer. Og hvis vi annonserer oss bedre...

(...)

Verden oppdaget tusistikk i forbindelse med medisin for lenge siden. I årene har flokkene av pasienter dratt til Thailand og India – verdens ledere på dette markedet. De skaffer seg nye tenner, retter på nesene og suger vekk fett, men bestemmer seg også til mer kompliserte inngrep.

De indiske legene er kjente på grunn av transplantasjoner og operasjoner som utføres på det åpne hjertet, også hos barn. Det indiske markedet er, i følge rådgivendefirma McKinsey, verdt ca. 2 milliarder dollar per år. Til Bangkok drar man for å skifte kjønn.

Interesse for billigere medisinsk behandling har spredt seg også i Øst-Europa. Britene, tyskerne, franskmennene og østerrikerne er hverdags gjestene i ungarske og tsjekkiske klinikker.

Hittil har ikke Polen vært sett på som en viktig spiller på dette lønsomme markedet. Men de polske entreprønerene tok seg villig til arbeidet.

Plastiske kirurger bekrefter at etterspørsel etter deres tjenester stadig øker. Polske kvinner som ble fristet med tv-programmer som “Jeg vil bli skjønn” stadig oftere aksepterer at utseende kan rettes på med hjelp av skalpel. Samtidig stadig hyppigere billige flyforbindelser med Tyskland, Storbritannia, Sverige skaffer dem utenlandske kunder.

(...)

Det samme gjelder tannlegene, med regningene på dette feltet blir enda større. - Vår klinikk er spesialist på implanter av titanium. Det er den mest avanserte teknologi,  svinedyr, men i Polen betaler en engelskmann for implanten halvparten av den britiske prisen – sier Marcin Gaborski fra Hahs Protodens fra Szczecin.

I løpet av en uke behandler firmaet 50 tyskerne, engelskmennene, skandinavene. Det er 12 tannlegene som firmaet sysselsetter, ni teknikere og seks personer som tar seg av kommunikasjon med utlendingene og assisterer dem i Polen. - Takket være våre utenlandske pasienter kan vi utvikle oss, i det siste kjøpte vi apparat for tomografi verdt 700 tusen PLN. - sier Gaborski.

Til vann for helse

Men pasienter av tannlegene og kirurgene har ikke nok med smertefulle inngrep. - Som oftest kommer de til Polen for mye lengre perioder enn medisinske prosedyrer krever, noen ganger får de ikke lov til å ta fly i noen dager etter sykehusopphold. I slike tilfeller drar de gjerne til noen av kurorter – sier Ewa Sobiecka fra Centrum Damiana. Hennes firma, som de fleste, samarbeider med kurorter, pensjonater eller hoteller som tilbyr spa-behandling.

(...)

Trójmiasto, Mazury, Hel-halvøya, men også byene som Warszawa og Szczecin – alle disse stedene en seriøs hotell med fire eller fem stjerener ikke kan eksistere uten spa-senter – sier Łopaciński.

I tillegg til det ser denne bransjen litt annerleders enn i Tjekkia eller Slovakia, der det benyttes termalekilder i stor grad. - Der satser man på massetjenester. Man bygger store aquaparker med bassenger, glidebaner for hele familier. I Polen er spa-besøk en luskus for de rikeste. Så skal en gjennomsnittig Kowalski besøke Karlove Vary, men hjemme i Polen skal det være en rik tysker eller engelskmann – forklarer han.

Prestisjens arkitekter

Det er vanskelig å få nøyaktige opplysninger gjeldende antall turister som kommer til Polen for å fikse kondisen og helsen sin. Instytut Turystyki – polsk Institutt for turistikk – beregner at det kan være minst 1,5 % av nesten 16 millioner av turistene i 2006 (det kan godt være flere for antallet er nært feilmargin). Dette antallet omfatter ikke en-dags-gjester som kommer til Szczecin, Gorzów og Zielona Góra for å fikse en tann.

Det gir minst kvart million av personer. Hver av dem brukte i Polen 250 dollar i fjor. I 2007 brukte gjennomsnittig en person 30 % mer i de første tre måneder, og antall av utenlandske pasienter stiger fort.

Selv om for hele økonomi er det ikke mye, synes daglig leder Łopaciński at slike medisinturister har betydning for prestisjen vår. - De bygger vårt bilde som et land som forbedrer helse, der man dra også når man ikke er i sitt beste.

(...)

Gazeta Wyborcza, 8.10.2007